Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

https://www.animatedimages.org/img-animated-greece-flag-image-0012-122112.htm

Τα παιδιά ζωγράφισαν όσα έμαθαν για τον πόλεμο του 1940, την επέτειο του ΟΧΙ και τη γερμανική κατοχή και έφτιαξαν μαζί την ιστορία με τίτλο: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1940 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσει το βίντεο


















Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

Το "Έλλη" ήταν Πολεμικό πλοίο που αποτελούσε στόλο του Ελληνικού Ναυτικού. Το πλοίο αυτό ήταν καταδρομικό. Πήρε το όνομά του από την ναυμαχία της Έλλης που είχε λάβει χώρα στην διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, στην οποία η Ελλάδα ήταν νικήτρια.
Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 στην Τήνο, σε ειρηνική περίοδο, από ιταλικό υποβρύχιο. Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Αυγούστου του 1940  λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Τήνου, και ενώ στη προκυμαία υπήρχε ήδη πολύς κόσμος, το ιταλικό υποβρύχιο Delfino "εν καταδύσει" πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες κατά του καταδρομικού ΕΛΛΗ ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από τον λιμένα της Τήνου όπου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τις οποίες μόνο μία έπληξε αυτό, προκαλώντας έκρηξη στο μηχανοστάσιο με αποτέλεσμα να υπάρξουν 9 νεκροί και 24 τραυματίες.. Οι  άλλες δύο τορπίλες προορίζονταν να χτυπήσουν τα επιβατηγά Έλση και Έσπερος που βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Όμως η απόπειρα απέτυχε και οι τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στη προκυμαία καταστρέφοντας μόνο ένα τμήμα του κρηπιδώματος του λιμένα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα. Παρά τις προσπάθειες όμως που κατέβαλε το πλήρωμα με τη βοήθεια των επιβατικών πλοίων να το ρυμουλκήσει στα ρηχά τελικά το ΕΛΛΗ βυθίστηκε και το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει πηδώντας στη θάλασσα. ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ας δούμε πως τα παιδάκια ζωγράφισαν την ΕΛΛΗ









Ας δούμε και την ΕΛΛΗ μας πριν τορπιλιστεί και μετά τον τορπιλισμό της



Το έτος 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε την Έλλη. Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς.
 Φτιάξαμε τα σημαιάκια μας

και κάναμε παρέλαση
στην αυλή κρατώντας τα και τα κρατήσαμε στη γιορτούλα μας την ώρα που τραγουδούσαμε.
Σχηματίσαμε με πλαστελίνη τη λέξη ΟΧΙ,




κάναμε ανασύνθεση της ελληνικής σημαίας μας





και μάθαμε πως στις εννιά λωρίδες της κρύβονται οι συλλαβές: ε-λευ-θε-ρί-α-ή-θά-να-τος.
Επίσης μάθαμε για τη σημαντικότητα της ειρήνης και βάψαμε
και φτιάξαμε το σήμα της.

και ζωγραφίσαμε τον πόλεμο και την ειρήνη, όπως τους φανταζόμαστε






Προτείνεται η παρακολούθηση του πολύ καλού και πολύ συγκινητικού βίντεο με τίτλο: "ΠΑΤΑΤΕΣ-ΠΑΤΑΤΕΣ" Μια καταπληκτική αντιπολεμική ιστορία, γραμμένη και εικονογραφημένη από τη βραβευμένη συγγραφέα και ζωγράφο Ανίτα Λόμπελ. Πρόκειται για τη συγκινητική ιστορία μιας μάνας που είχε ένα χωράφι με πατάτες και δυο γιους αγαπημένους. Τα δυο αδέρφια μεγάλωσαν και μια μέρα τράβηξαν ο ένας για το στρατό της ανατολής, ο άλλος για εκείνον της δύσης. Και από το πουθενά, βρέθηκαν να πολεμούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, το μπλε και το κόκκινο.
Το τρίτο “στρατόπεδο” ήταν εκείνο της μητέρας τους κι είχε άλλα όπλα. Εκείνη με μερικές πατάτες, την απέραντη αγάπη, τη σύνεση και την καλοσύνη της κατορθώνει να δώσει τέλος στον πόλεμο…

 
ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΖΛ ( πατήστε πάνω στην εικόνα για να παίξετε το παζλ)
preview
preview
preview

previewΟι εικόνες των παζλς είναι από ΕΔΩ   
Και ένα παζλ με εικόνα που δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με τίτλο: ¨"ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ"                preview

Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

http://clipart-library.com/clipart/dT48yqyTe.htm