Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

https://www.animatedimages.org/data/media/184/animated-bear-image-0610.gif

Μάθαμε για τα ζώα, που το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και μέσα από εικόνες, εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά βιντεάκια απαντήσαμε στις απορίες μας.

Τι είναι η χειμερία νάρκη;
Μερικά ζωάκια τον χειμώνα πέφτουν για ύπνο. Αυτός, όμως, ο ύπνος δεν μοιάζει με τον δικό μας. Τα ζωάκια κοιμούνται για πολύ καιρό και δεν ξυπνάνε καθόλου όσο διαρκεί το κρύο. Σε όλο αυτό το διάστημα η καρδιά τους χτυπά πολύ αργά. Αυτός ο βαθύς ύπνος λέγεται χειμερία νάρκη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ζωάκια αυτά το χειμώνα δεν βρίσκουν αρκετό φαγητό για να τραφούν και δεν αντέχουν το πολύ κρύο.

Τι κάνουν τα ζωάκια πριν πέσουν σε χειμερία   νάρκη;                        Καταρχάς τρώνε περισσότερο και έτσι αποθηκεύουν πολύ λίπος που θα καταναλώσουν όσο διάστημα θα κοιμούνται. Φτιάχνουν ζεστές φωλιές για να προστατευτούν από το κρύο επιλέγοντας ασφαλή μέρη για να κοιμηθούν ώστε να μην κινδυνεύσουν από τους εχθρούς τους.

Ποια είναι αυτά τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη;                     
 Η αρκούδα, η νυχτερίδα, το ποντίκι, ο σκίουρος, ο σκαντζόχοιρος, ο βάτραχος, η χελώνα,   το φίδι, το σαλιγκάρι, η σαλαμάνδρα, η μαρμότα, το μυρμήγκι, ο ασβός και το ρακούν. 






















Πότε ξυπνάνε τα ζωάκια, που έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη; 
 Την Άνοιξη και είναι πολύ πεινασμένα και για αυτό αμέσως αρχίζουν να ψάχνουν για τροφή.

Ακούσαμε το τραγούδι: μια αρκούδα καφέ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

http://clipart-library.com/clipart/dT48yqyTe.htm